Gorgs del Ripollès

Gorg de Malatosca

Gorg de Malatosca

Gorg de Malatosca

Gorg de Malatosca

Prop del Molí de Malatosca, a Sant Joan de les Abadesses, hi ha una gorg que se’n diu de les Bruixes perquè hi havien fet estada. Punt de trobada de bruixes i refugi d’éssers màgics diu la llegenda que un dia van cridar una llevadora de la vila perquè una d’elles havia de tenir una criatura. En paga dels seus serveis, van donar-li una faldada de llenties, i la llevadora, tota enrabiada, va llençar-les Ter avall. L’endemà, quan es va posar el davantal, va adonar-se que una llentia li havia quedat encastada i s’havia convertit en or.

Al gorg potser no trobareu or, però sí gaudireu d’un refrescant i agradable bany a les fresques aigües de la riera de Malatosca, que neix a Serra Cavallera, prop de Can Camps.

 

 

Torrent de la Cabana

torrent-de-la-cabana

torrent-de-la-cabana-2

Hivern al Torrent de la Cabana

A prop de Campdevànol, formant un petit rosari, els set gorgs s’enfilen pel torrent d’Estiula i modelen una estreta vall on es combinen els boscos densos amb les pastures arbrades que han estat aprofitades des de temps reculats per a la ramaderia extensiva. Ha esdevingut un gran exemple de com l’home ha estat capaç d’aprofitar un territori, donar-li un valor afegit, i alhora salvaguardar-lo.

És un espai natural d’alt valor ecològic, geològic i paisatgístic de titularitat privada els propietaris del qual en permeten el gaudi sempre que es faci seguint la normativa i la utilització de bones pràctiques que n’assegurin la preservació.

facebooktwittergoogle_pluspinterest